Volební schůze klubu SBT

25.09.2011 13:00

V neděli odpoledne se v Úvalech u Prahy konala volební schůze klubu stafordšírského bullteriéra. Po 4 letech byli voleni noví členové výboru klubu a s ohledem na důležitost takové schůze jsem tam samozřejmě nemohla chybět. Hlavním bodem programu byla především volba samotná a s tím spojené představení se kandidátů na jednotlivé funkce. Největší boj ve složení výběru byly pozice předsedy klubu a poradce pro výcvik.

Na funkci předsedy se přihlásili dva kandidáti - Martin Říha a Roman Záliš. Oba kandidáti mají pro plemeno hodně co říct, každý však preferuje jiný směr, kam klub samotný vést. Martin se chce zaměřit především na propagaci plemene navenek, kdežto Roman chce pracovat především dovnitř klubu. Diskuze po představení obou kandidátů byla bouřlivá a tak výsledek volby zúčastněných členů nebyl do poslední chvíle jasný.

Do funkce poradce pro výcvik se přihlásili Helena Káhnová a Ruda Slaba. Oba mají s výcvikem bohaté zkušenosti, ale naprosto rozlišné představy o funkci poradce. Helena chce jít praktickou cestou a pořádat semináře a výcvikové tábory pro majitele stafbulíků, kde by pomáhala s problémy ve výchově a výcviku psů, Ruda na funkci jde více systematicky a chce určit pro jednotlivé druhy výcviku specialisty, na které by se mohli majitelé stafbulíků obracet.

Do ostatních funkcí výboru se přihlásili pouze stávající držitelé těchto funkcí.

Volby probíhaly i do dozorčí rady, kam se přihlásilo 6 kandidátů.

Výsledky voleb

Předsedou klubu byl zvolen Roman Záliš a poradcem pro výcvik byl zvolen Ruda Slaba. Oběma nově zvoleným gratuluji a doufám, že ve svých funkcích donesou klubu řadu novinek, které klub a plemeno povedou tím správným směrem! Za sebe mohu říct, že na pozici předsedy bych raději viděla Martina Říhu, který je mi bližší svými myšlenkami k povaze psů, větším zaměřením na sportovní využití zvířat, kondici psů české populace atd.

V rámci schůze se odhlasovala ještě jedna podstatná věc a to je zrušení popisných svodů s okamžitou platností. Tato změna je opravdu velmi podstatná a vede chov stafbulíků v Čechách směrem k volnému chovu, jak je tomu v řadě ostatních evrsopských států. Osobně zrušení svodů v tom provedení, v jakém se svody doposud dělaly, vítám jako dobrou změnu. Věřím ale, že v dohledné době nový výbor navrhne způsob, jak řádně zkontrolovat výšku a zuby u psů. Návrhů na schůzi padlo nespočet.

Závěrem

Volby dopadly tak, jak si členská základna přála a já věřím, že tyto změny povedou klub směrem kupředu. Ráda bych apelovala na ostatní členy klubu, aby své právo volby chodili na schůze také uplatňovat, protože přítomnost 69 členů z více než 250 opravdu není příliš velká. Určitě bych uvítala schůze častěji než jednou za rok a vhodná by určitě byla i změna místa. Salonek v Úvalech je malý a nedokážu si vůbec představit, jak by to vypadalo, kdyby členů dorazilo víc než zmíněných 69. Už tak se v salonku nedalo hnout a řada členů ani neseděla.

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Petra Kratochvílová, Všechna práva vyhrazena