Artroskopická operace loktů

20.11.2009 00:00

 V pátek 20.11.2009 Reda podstoupila artroskopickou operaci obou loktů. Diagnóza po všech vyšetřeních a samotném artroskopickém zásahu: dysplazie loketního kloubu oboustranně stupně 3, fragment mediálního koronoideu vlevo (úlomek korunního výběžku loketní kosti) a fisura mediiálního koronoideu vpravo (naštípnutí korunního výběžku loketní kosti).

Vše se odehrálo velice rychle. Reda asi před měsícem začala kulhat na pravou přední nohu. Protože ve stejnou dobu špatně dopadla při chytání talíře, nepřikládala jsem tomu žádnou váhu. Myslela jsem ji, že má nohu jen naraženou a pomůže dodržovat klidový režim a podávání chodroprotektiva. Kulhání se však zhoršovalo a tak jsme navštívili ortopeda na klinice Jaggy v Brně pana MVDr. Jana Beránka. Ten Redu prohlédl, prohmatal a posoudil i staré snímky z dubna 2009, kdy Reda také kulhala a tehdy nám jiný ortoped potvrdil, že jsou snímky bez nálezu. Pan Beránek však již na základě starých snímků a vyšetření pohmatem poprvé vyslovil hypotézu dysplazie. Abychom Redu ušetřili dvojí seditace, dohodli jsme se tak, že Redu ráno uspíme, uděláme nové snímky RTG a na základě jejich výsledků rovnou zoperujeme. Nové snímky jednoznačně potvrdili podezření doktora a tak bylo rozhodnuto o operaci.

Operace proběhla hladce bez jakýchkoliv komplikací. Artroskopie je velice šetrný zásah a tak má Reda na každé straně kloubu pouze jeden steh. Už druhý den to byla naše veselá dračice a nohy ji snad vůbec nebolely. Kulhání okamžitě ustalo.

Teď nás ale čeká hodně těžké období, kdy budeme muset dodržovat přísný klidový režim po dobu tří měsíců. Znamená to krátké venčení pouze na vodítku, žádné běhání a skákání (tedy v našem případě i žádný kontakt s ostatními psy) a striktní vyhýbání se schodům (bydlíme ve čtvrtém patře bez výtahu). Po těchto třech měsících ji budeme teprve moct vracet do původního aktivního života a samozřejmě velice pomalu, aby nohy nepřetížila. Držte nám palce, ať se z toho všichni včetně Reduly nezblázníme :-)

Protože dysplazie je geneticky podmíněné onemocnění, nebudu s Redou uvažovat o chovu. Je velká pravděpodobnost, že by onemocnění předala svým potomkům. Z toho důvodu také velice omezíme nebo plně vysadíme vystavování. Uvidíme, co přinese budoucnost.

Takto Redulka vypadala v den operace, když jsem si ji donesla domů:

A takto vypadají nohy bez obvazů. Ranky jsou opravdu zanedbatelné:

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Petra Kratochvílová, Všechna práva vyhrazena