Proč zrovna stafbulíka?

20.06.2009 00:00

Stafordšírský bullteriér je velice všestranné plemeno, které s vámi s radostí půjde na dlouhou túru, ale stejně tak se s vámi bude rád válet na pohovce. Zkrátka vždy bude dělat rád všechno, aby s člověkem byl v úzkém kontaktu a byl členem svojí smečky. Toto plemeno je velice společenské a nedostatkem kontaktu s člověkem velice trpí. Je tedy spíše vhodný pro chov v bytě / domě než ve venkovním kotci. Jeho láska k lidem je nezměrná a každý den vám to bude svou radostí z každého nového shledání dokazovat. A to nejen poté, co se vrátíte například z práce domů, ale i po chvilkové nepřítomnosti. Dětské hře dokáže být účasten i celé hodiny a nikdy ho to neomrzí. K dětem je velice milý a vzhledem k jeho sníženému prahu bolestivosti si od nich nechá líbit mnohé. Ne nadarmo se jim v zemi jejich původu říká "Nanny dog".

Jedná se ale také o plemeno velice aktivní a při jeho pořízení je potřeba počítat s nutností vybít tu spoustu energie, kterou v sobě toto zvířátko má. V opačném případě si z nudy najde jinou zábavu, která už se vám ale líbit nebude. Většinou se jedná o nadšené aportéry a hra na přetahování je po lítání s jinými psy to nejlepší. Velice často také rádi plavou a dokážou hodiny lítat do vody pro klacek. Každopádně ze sebe potřebují dostat všechnu tu energii, aby pak doma byli těmi nejlepšími mazlíčky.

Stafbulík díky své snaze vždy vyhovět svému pánovi odpustím i začátečníkům řadu chyb ve výchově a proto je vhodným plemenem i pro začátečníky. I přesto ale potřebuje důslednou výchovu a specifický přístup přo výchově a výcviku. Hrubostí u tohoto psa nedosáhnete kromě nedůvěry ve vás ničeho a spíš vše pokazíte než aby jste ho tímto způsobem něco naučili. Naopak srozumitelným vysvětlením požadovaného a důsledným trváním na svém a v každé situaci dosáhnete brzy úspěchů. Pamlsek za splněný cvik je pak pro stafbulíka takovou motivací, že s radostí udělá vše, co po něm chcete. Je to velice chytré zvíře a velmi rychle pochopí, co se po něm chce. Samozřejmě pokud jste pro něj dostatečně srozumitelní a jednoznační.

Než si tu svoji malou kuličku donesete domů, důkladně zvažte, jestli na psa máte dostatek času a jste schopní se mu adekvátně věnovat. Procházka jen kolem domu ho rozhodně neunaví. Nejsem zsastánem názoru, že pokud chodíte do práce, tak bude stafík celý den doma sám nešťastný. Velice brzy si zvykne na režim, který mu dáte a víceméně celý čas vaší nepřítomnosti prospí. Po příchodu domů je ale nutné jej vybít, aby neměl čas a energii na lumpárny. Pokud psa po příchodu z práce dostatečně zaměstnáte a dáte mu fyzickou i psychickou námahu, nebudete mít s psíkem žádné větší starosti.

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Petra Kratochvílová, Všechna práva vyhrazena