Vyšetření srdce

30.01.2012 19:53

Ve středu večer 19. ledna 2012 jsme s Brutem absolvovali echokardiologické vyšetření srdce Dopplerem na klinice doktora Petera Scheera, v jehož péči je už naše Redulka (www.mascheer.cz/index.php?p=5&lang=sk). Také byla Brutíkovi odebrána krev na komplexní vyšetření bílkovin a bichemický rozbor a také na množství peptidů v krvi, které jsou tím nejpřesnějším obrazem stavu srdce.

S lítostí musíme oznámit, že vyšetření nedopadlo dobře a srdce Bruta bohužel není zdravé. Má pravostrannou nedomykavost chlopně, kdy jedna chlopeň přirostla ke tkáni srdce a tak paradoxně místo aby při stahu síň smršťovala, jii naopak roztahuje. Tím dochází ke špatné činnosti celého srdce a začínají se mu ztlušťovat nebo naopak ztenčovat jednotlivé stěny srdce dle toho, jak je nedomykavá chlopeň zatěžuje. Výsledky peptidů jsou naprosto katastrofické, když bylo naměřeno 3159 pmol/l, což je maximální hodnota testovací sady a víc se prostě naměřit nedá. Pro srovnání výsledky peptidů u Redy ze stejného dne jsou na hodnotě 440 pmol/l.

Jedním z prvních našich dotazů bylo, zda se jedná o vadu získanou nebo vrozenou. Varianty jsou možné obě, protože tato vada může vzniknout také jako důsledek velkého zánětu v těle. Pokud by se jednalo o pozánětlivou vadu, bude se srdce s věkem zlepšovat, naopak pokud jde o vadu vrozenou, stav srdce už se bude jen zhoršovat. Zatím na tuto otázku bohužel neumíme odpovědět, ale ještě s Brutem absolvujeme další vyšetření, která by nám měla odhalit, jestli se jedná nebo nejedná o pozánětlivou změnu srdce. Držíme si palce, aby se alespoň toto potvrdilo.

Každopádně ať tak či onak, Brutík bude asi doživotně na lécích, které budou činnost srdce regulovat a bude se muset vyhýbat všem aktivitám, které jsou statického rázu. Kynetické aktivity jsou naopak ku prospěchu věci a srdce posilují. S Brutem se tedy můžeme zameřit na disiplíny jako je skok na stěnu, sprint s pneu, coursing, monkey track a samozřejmě poslušnost. Ostatní silové disciplíny nám budou zapovězeny. Jeho sportovní kariéra tedy asi nebude tak zářná, jak jsme si plánovali, ale určitě z něj neuděláme jen gaučového psa. Tím bychom mu jen ublížili a naším cílem samozřejmě je, aby tady s námi Brutík byl co nejdéle!

Dodatečné vyšetření krve 8. února 2012

Bohužel ani výsledky nového vyšetření krve na přítomnost zánětu v těle nám nic víc neodhalili. Zvýšené hodnoty tam nejsou a jediné, co je tedy teď možné říct je, že aktuálně už v těle zánět není ... Protože se ale sono doktorovi nezdálo standardní a pořád se přiklání spíše k pozánětlivému stavu, dohodli jsme se, že Bruta budeme držet další tři měsíce bez léků se stejnou zátěží jako doposud a po těchto třech měsících znovu uděláme test na peptidy. Pokud se hodnota rapidně sníží, potvrdí se nám, že jde o pozánětlivou věc. Naopak jestli i po této době bude hodnota stejně vysoká, bude se jednat o vadu vrozenou. Namísto plánovaného tréningu na závodní sezónu 2012 tedy budeme pokračovat v běžném venčení jako doposud, abychom větší nebo menší zátěží srdce neovlivnili.

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Petra Kratochvílová, Všechna práva vyhrazena